sâmbătă, 30 aprilie 2011

Librăria de criză - sezonul 4



      Atunci când experimentezi repetat un eveniment, capeţi un fel de ştiinţă a lucrurilor, prevezi cum se vor defăşura ele, intervin nişte certitudini aproape periculoase în felul de a-l aborda.
Cum suntem deja la cea de-a patra ediţie a "Librăriei de criză", acelaşi lucru ni s-a întâmplat şi nouă. Doar că, în ultimul moment, vremea ploioasă a fost gata să ne dea aşteptările peste cap. Timpul se burzuluise şi, de unde soarele ne zâmbise optimist pe la ora 15, stropii ameninţători apăruţi cu 10 minute inainte de orele 16 umeziseră gradenele de pe esplanada bibliotecii. Pentru câteva momente, ne-am imaginat cum vom dezafecta rapid toate miniexpoziţiile din holul de la intrare, cum pe toate mesele devenite disponibile vom expune cele peste 4000 de cărţi pe care le aveam de oferit, cum aveam să stăm în ploaie, în faţa bibliotecii, invitând asiduu publicul care n-ar fi avut idee ce se intâmplă în interior şi, în general, cum orice ştiam dinainte despre Librăria de criză se spulberă instantaneu. 


Din fericire, "cineva acolo, sus ne iubeşte" şi...ne iartă. Aşa ne-au iertat pe noi norii şi volbura cerului, încât am avut curajul să etalăm cărţile pe esplanadă. De data aceasta, am ales să le aducem în două etape, astfel încât nimeni să nu rămână fără oportunitatea de a opta pentru o carte, chiar dacă ajunge mai târziu. De asemenea, tot ca urmare a lecţiilor învăţate cu ocazia ediţiilor trecute, am izolat spaţiul pe care avea să se desfăşoare evenimentul, pentru ca participanţii să nu aibă acces la cărţi decât la ora stabilită, cu toţii în acelaşi timp. Spre surprinderea noastră, cei care aşteptau dincolo de sforile-barieră n-au protestat, n-au avut remarci răutăcioase la adresa noastră, n-au sărit peste abia definita graniţă. Le mulţumim, ca de altfel tuturor participanţilor, pentru atitiudinea lor elegantă şi respectuoasă , ca şi pentru bunăvoinţa, interesul şi deplina armonie cu care au ştiut să se integreze în atmosfera entuziastă a evenimentului.


Concomitent, pe terasa bibliotecii şi în părculeţul lateral, s-a desfăşurat şi proiectul "Lecturi urbane", iniţiat de elevii Colegiului Naţional "D. Cantemir", care ne-au invitat la un moment de lectură. A fost o paralelă firească a "Librăriei de criză", pe care au făcut un scurt popas mai toţi cei care şi-au ales cărţi, în încercarea de a se împrieteni mai repede cu ele. În final, dar nu în cele din urmă, trebuie să menţionăm implicarea de care au dat dovadă voluntarii bibliotecii pe întreg parcursul organizării Librăriei, de la sensibilizarea publicului, împărţire de fluturaşi şi lipire de afişe, până la ajutorul pe care l-am primit chiar azi, la transportul şi aşezarea cărţilor.



Când mai rămăseseră vreo sută cincizeci de volume, "cineva acolo, sus" ş-a adus aminte că nu merităm chiar iertare deplină şi,cu o mică vijelie, a aruncat în iarbă câteva pagini dezlipite. Am mutat în hol puţinele publicaţii rămase, împreună cu ultimii protagonişti ai evenimentului. După ce şi ei şi-au ales cărţi, ne-am cosiderat misiunea încheiată




       Dacă ar fi să spun ce mi se pare mai frumos la Librărie, cred că m-aş gândi la satisfaţia de a vedea bucuria oamenilor atunci când ţin cărţile în mână. Mie de aceea îmi place să fiu acolo. Vouă?







joi, 28 aprilie 2011

Ansamblul "Remember Enescu" în concert la Bibliotecă


        Iubitorii fideli ai muzicii clasice au avut din nou bucuria de a asista joi, 28 aprilie, la bibliotecă, la un concert special, susţinut de Ansamblul cameral “Remember Enescu”, format din tinerii şi deosebit de talentaţii pianişti Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Intitulat “Enescu şi contemporanii”, concertul a avut un repertoriu conceput să contureze sonor atmosfera şi ideile muzicale ale unei epoci – cea a debutului de secol XX – cuprinzând piese de George Enescu, Serghei Rachmaninov, Gabriel Fauré şi Astor Piazzolla. 


        Însufleţiţi de o mare dragoste pentru muzică, care s-a dezvăluit pe parcursul întregii lor evoluţii, cei doi pianişti ne-au oferit o interpretare pasionată şi dinamică, plină forţă, dar şi de sensibilitate. Publicul, fermecat de profesionalismul şi dăruirea cu care artiştii au ştiut să descătuşeze energiile pianului, trimiţându-le cu generozitate către fiecare spectator din sală, a aplaudat cu entuziasm şi a primit ca bonus, la bis, “Dansul ungar nr.5” de Johannes Brahms.


     Sperăm ca această primă întâlnire a oneştenilor cu remarcabilii membri ai Ansamblul cameral “Remember Enescu” să fi constituit un "coup de foudre"  şi, prin urmare, să ne întâlnim iarăşi în stagiunile viitoare.


marți, 26 aprilie 2011

Zilele Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti"

Zilele Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti"Între 26 şi 29 aprilie, vă invităm să participaţi la Zilele Bibliotecii, care cuprind o serie de manifestări desfăşurate cu prilejul zilei de 23 aprilie, când sărbătorim
"Ziua cărţii şi a drepturilor de autor" şi, totodată,
"Ziua bibliotecarului".
Iată programul pe care vi-l propunem


Sărbătoarea noastră cea de toate zilele

Ne aflăm în preajma unei mari sărbători creştine, Sfintele Paşti.


Sărbătoarea Învierii Mântuitorului este considerată cea mai mare sărbătoare pentru creştini, mai mare chiar decât Naşterea Lui.

Cred că este momentul cel mai potrivit să ne răspundem la întrebarea: ce este o sărbătoare?

Mă gândesc la copiii care văd cum în jurul lor se desfăşoară o serie de pregătiri, activităţi legate de acest eveniment: de la curăţenia de primăvară, mersul mai des la biserică, pregătirile pentru masa pascală, hăinuţele noi, etc.

Cine poate să ne răspundă mai bine la această întrebare decât o carte?

Să ne spună care este rolul sărbătorii, de unde vine. Să înţelegem ce se află dincolo de bucuria festivă, ce se crede, ce se spune, cum se aşteaptă, cum se pregăteşte, ce se face şi de ce.

Cartea la care m-am gândit că ar fi de mare ajutor se numeşte "Sărbătoarea noastră cea de toate zilele" vol II. scrisă de Alexandra Ştiucă şi apărută la Editura "Cartea de buzunar".

Autoarea vă invită să călătoriţi în lumea datinilor şi a obiceiurilor de primăvară.

Revenind la sărbătoare, a serba, a sărbători, aflăm că este o revenire, o împrospătare prin memorie şi repetare. Desemnează respectul faţă de o istorie trăită de alţii, un eveniment cu mari semnificaţii pentru o comunitate, un grup confesional sau chiar pentru omenire. Această carte vă ajută să înţelegeţi pe deplin ce înseamnă o sărbătoare, ce comportament trebuie să adoptăm.

În cazul unei sărbători religioase comportamentul nostru este reglat de perioade în care predomină uneori postul, anumite interdicţii.

Perioada de purificare a sufletului şi a trupului, ce coincide cu reînvierea naturii, împăcarea cu noi şi ceilalţi este nelipsită, pentru ca momentul sărbătorii să fie trăit din plin.

Paginile acestei cărţi vă oferă prilejul de a afla istoria şi semnificaţia Învierii Domnului, de a afla datini şi obiceiuri din diferite zone ale ţării, obiceiuri păgâne şi creştine păstrate din generaţie în generaţie.

De un real folos sunt şi fotografiile realizate chiar la evenimente şi cu eroi reali.

Dacă aveţi răbdarea necesară pentru a înţelege mesajul autoarei, veţi constata că sărbătoarea nu înseamnă doar bucurie ci şi freamătul aşteptării, cu toate pregătirile ei, fără de care nu ar fi completă, din care ieşim încununaţi cu noi energii, mai buni, mai puri.

Vă doresc lectură plăcută şi cu folos, iar Sfintele Sărbători de Paşti cu fericire!

                                                                                                             

 

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Hristos a inviat!

    
    Fie ca iepurașul să vă așeze în coșuleț, atât vouă, utilizatorilor noștri, cât și colegilor din țară, sănătate și prosperitate, uimire continuă în fața vieții și bucuria de a descoperi în orice  clipă motive de a merge mai departe.    
       Lumina și gândul curat să vă călăuzească pașii în tot ceea ce faceți, iar speranța și iubirea să vă încălzească mereu inimile!
        Paște fericit!

luni, 18 aprilie 2011

LIBRĂRIA de CRIZĂ

LIBRÃRIA DE CRIZĂ - ediţia a IV-a
Între 11 si 28 aprilie, orele 7.30 – 16.00 (vineri 7.30-13.00),


adu la Biblioteca Municipală cărţile pe care le iubeşti, dar pe care nu le mai poţi păstra!


Pe 29 aprilie, începând cu orele 16.00, la Bibliotecă, oricine va putea să aleagă dintre ele şi să ia acasă gratuit cărţile care îi plac.

GĂSEŞTE CARTEA CARE ÎŢI LIPSEŞTE!
Totodată vă invităm la cea de-a doua ediţie a Lecturilor Urbane Onesti.

Vineri, 29 aprilie, ora 16:00,

în faţa Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” şi în Parcul Municipal,

Să ne bucurăm de primele raze de soare în compania unei cărţi!


Invitaţie la CONCERT

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm
marţi, 19 aprilie 2011,
ora 17:00
 la recitalul extraordinar susţinut de
 Cvartetul CANTABILE al Universităţii de Arte "Gerge Enescu" din Iaşi
În program Ciclul de sonate pentru cvartet de coarde op. 51
„ULTIMELE ŞAPTE CUVINTE ALE MÂNTUITORULUI PE CRUCE”

de
Joseph Haydn

Vă aşteptăm cu drag!

vineri, 8 aprilie 2011

Ce citim


Cartea pe care v-o propun astăzi se adresează celor pasionaţi de invenţii. Dacă printre voi se află astfel de pasionaţi, atunci cu siguranţă trebuie să citiţi "Mari invenţii" de Mihail Drumeş.
Mihail Drumeş, pe numele său adevărat Mihail Dumitrescu,este fiul sârboaicei Despina şi a meseriaşului macedonian Vasile Dumitrie, devenit Dumitrescu după stabilirea în România.
Semnează cu pseudonime încă de când era elev la Liceul din Balş unde a scos o revistă şcolară cu numele "Licurici", în care publica versuri şi proză semnate Mihai V.Demetrescu.

Nu am să insist asupra activităţii sale literare şi la colaborările sale la revistele literare, ci, voi aminti doar câteva titluri publicate şi care vă sunt cu siguranţă cunoscute : "Invitaţie la vals", "Elevul Dima dintr-a şaptea", "Scrisoare de dragoste".

Nu pot să nu amintesc perioada anilor 1942-1947 în care iniţiază un amplu program de tipărire a cărţilor pentru copii şi tineret.

A repovestit capodopere literare aparţinând lui Homer, Schiller, Gogol, Goethe, J.Swift, M.Twain şi alţii.

Dintre pseudonimele mai cunoscute sub care şi-a semnat opera amintesc: Moş Ene, Unchiul Victor, Mihail Drumeş, Barbu Apelevianu.

Revenind la titlul "Mari invenţii-povestiri adevărate", cuprinde în paginile sale începuturile a ceea ce înseamnă astăzi trenuri de mare viteză, telefon, electricitate şi beneficiile ei, automobilul, CD-ul şi altele.

Toate au în spate o poveste, vieţi de oameni,minţi sclipitoare. Poveştile unor semeni de-ai noştri care au crezut în ei şi-n viitorul omenirii.

Cine a dăruit lumii aceste mijloace de locomoţie, de comunicare, cum s-a ajuns de la opaiţ la becul electric?

Sunt întrebări la care găsim răspunsuri în această carte.Cu talentul său scriitoricesc, Mihail Drumeş,ne transportă în lumea de atunci, alături de personajele şi condiţiile din epoca respectivă.

Mulţi din cei care astăzi sunt mai în vârstă,îşi amintesc probabil de vremea când legăturile telefonice se făceau printr-o centrală a poştei, unde un lung şir de telefonişti, la un semnal al unui bec luminos, puneau în contact firele abonaţilor.

Avuţiile, sănătatea, fericirea şi însuşi destinul oamenilor s-a legat de existenţa telefonului şi nu ne mai putem lipsi de el.

Povestea automobilului este mult mai veche şi apariţia lui este legată de câteva întâmplări ce merită a fi citite.Progresele în domeniul telegrafiei fără fir, se datoresc mai multor oameni de ştiinţă.

Cercetători ca Guliemo Marconi, a cărui activitate de cercetare a fost răsplătită cu Premiul Nobel în anul 1937, n-a încetat să studieze proprietăţile undelor electrice şi legile lor de propagare, până în ultima zi a vieţii.

Edison, ne-a dat şi "maşina vorbitoare" din care s-a dezvoltat patefonul şi discurile muzicale.

O invenţie , oricât ar fi de complicată şi grea, nu poate înfrânge strădania celor pe care pasiunea îi îndeamnă să ducă mai departe făclia progresului.

Cu toate acestea tehnica nu şi-a spus ultimul cuvânt.Mai sunt numeroase îmbunătăţiri de adus la care savanţii se gândesc şi se vor gândi mereu.

Până atunci să le cunoaştem frămăntările, şi fărâme din viaţa celor care ne-au deschis calea spre progres.


Lectură plăcută!

bibliotecar,
Rodica Zaharia

joi, 7 aprilie 2011

Invitaţie la concert

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm
luni, 11 aprilie 2011, ora 17:00 la
RECITALUL de PIAN

susţinut de

SIMONA SPIRIDON

invitată: Mihaela SPIRIDON



În program lucrări de:
Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frederich Chopin, Maurice Ravel

Vă aşteptăm cu drag!

vineri, 1 aprilie 2011

DVD Cultural

Marţi, 05 aprilie 2011, ora 16,00
În cadrul proiectului DVD Cultural vă invităm în
 aula bibliotecii să urmăriţi episodul
 Născuţi eroi
al filmului documentar
Instinctul uman