vineri, 30 august 2013

Vorbiţi, scrieţi româneşte!


La data de 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române. Această sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/ 2013 şi în România.
Demersul a aparţinut celor din Republica Moldova care pe 31 august 1989 au reuşi să impună votarea legilor care îndeplineau cerinţele cetăţenilor săi exprimate prin manifestările organizate la Chișinău, la care au participat numeroşi mari scriitori din Republica Moldova, alături de zeci și zeci de mii de români, pentru dreptul de a se exprima în limba română.


Emblema sărbătorii Limba noastră cea româna, 31 august, Republica Moldova


De Ziua Limbii Române să lăsăm pe cei care au păzit şi onorat limba română să vorbească:

A vorbi despre limba română este ca o duminică. Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă. Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”
Nichita STĂNESCU


LIMBA ROMÂNEASCĂ
George SION
Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.
Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.
Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.
Frați ce-n dulcea Românie
Nașteți și muriți
Și-n lumina ei cea vie
Dulce vietuiți!
De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiți ca să roșească
Țărna ce călcăm?
Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!

George Sion (1822-1892).
A fost scriitor român bucovinean, membru titular al Academiei Române . A făcut parte dintr-o familie boierească din Hârşova, județul Vaslui. În 1848 a luat parte la mișcarea revoluționară din Moldova . În 1860 a scos „Revista Carpaților”. A scris versuri și teatru, proza memorialistică „Suvenire contimporane”, ce cuprinde portrete memorabile și pitorești, descrieri de atmosferă. A tradus din clasicii și romanticii francezi.
Versurile scrise de Sion, rămase în conştiinţa naţională sunt:
Mult e dulce și frumoasă / limba ce-o vorbim” sau
Astăzi anul se-nnoiește / Plugușorul se pornește”.

Mihai EMINESCU :
Azi limba este una de la Satmar pân-la Cetatea Albă de lângă Nistru, de la Hotin pân-la Graniţa militară, azi datina e una, rasa e una şi etnologic e unul şi acelaşi popor, care nu mai doarme somnul pământului şi a veacurilor”. (articolul din Unitatea etnica şi de limbă a românilor, aprilie 1882).
Dacă în limbă nu s-ar reflecta chiar caracterul unui popor, dacă el n-ar zice oarecum prin ea: Aşa voiesc să fiu eu şi nu altfel, oare s-ar fi născut atâtea limbi pe pământ? (…) Prin urmare, simplul fapt că noi, românii, câţi ne aflăm pe pământ, vorbim o singură limbă, una singură ca nealte popoare, şi aceasta în oceane de popoare străine ce ne înconjoară, e dovada destulă că aşa voim să fim şi nu altfel”.

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice . Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italienei. De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consideră limbă maternă.
Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde este limbă oficială şi, conform recensământului populaţiei din 2011 , este limbă maternă pentru peste 90% din populaţie). Limba română este una dintre cele şase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunităţi şi organizaţii internaţionale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).
(Wikipedia)
Pe 31 august, românii din ţară, comunităţile românești de pe toate meridianele îşi sărbătoresc limba maternă. Sărbătoarea Limbii Române este o recunoaştere a identităţii.

2 comentarii:

  1. multumim pentru efortul de a fi mereu la inaltime ...profesionalism complet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua doamnelor și domnilor
    Aveți mare nevoie de consolidare financiară (împrumut)?
    O mulțime de oameni se confruntă cu provocări financiare premature și majoritatea nu sunt capabili să obțină împrumuturi de capitaluri proprii de la băncile lor locale sau de la alte instituții financiare din cauza ratei dobânzii ridicate, a garanțiilor insuficiente, a raportului datorie / venit, a scorului creditului scăzut sau din alte motive.

    Dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, vă sfătuiesc să contactați compania mea și vă putem ajuta cu un împrumut.
    Oferim tot felul de servicii de împrumut (împrumut personal, împrumut de afaceri, împrumut ipotecar și multe altele), oferim atât împrumuturi pe termen lung, cât și pe termen scurt, împrumuturi garantate și fără garanții și, de asemenea, puteți împrumuta până la 20 de milioane de euro. Compania mea vă va ajuta să atingeți o varietate de obiective cu o gamă largă de produse de împrumut.

    Pentru mai multe informatii; aici sunt datele noastre de contact.
    E-mail de contact: novicapfinancialservices@gmail.com
    Număr de contact: +31642117819 (WhatsApp)

    Nu mai există timpi de așteptare sau vizite stresante la bănci. Serviciul nostru este disponibil 24/7 - puteți obține un împrumut și completați tranzacțiile ori de câte ori doriți.

    RăspundețiȘtergere